19 Şubat 2010 Cuma
0 yorum

Türkiye Burada Yok!!


Bu yıl 60. sı düzenlenen Berlin Film Festivalinde yarışan 20 filmden biri de Bal. Semih Kaplanoğulu'nun "Yumurta" ve "Süt" ten sonra çektiği Bal, üçleme niteliğinde karşımıza çıkıyor. Yusuf'un bu sefer çocukluğuna inen Kaplan, yazılanlara göre Altın Ayı' yı alacağa benziyor. Bununla birlikte festivalde Reha Erdem'in Kosmos'u, Feo Aladağ'ın Yabancı'sı, Ferzan Özpetek'in Mine Vaganti'si, Thomas Arslan'ın Gölgede'si de gösterilecek filmler arasında.


Buraya kadar herşey güllük gülistanlık. Semih Kaplanoğlu Altın Ayı'yı alsa da almasa da sinema severler olarak yanındayız da peki ya bizlerin dışındakler. Örneğin Turizm'den kurtulamamış olan Kültür Bakanlığımız, o ne kadar Semih Kaplan'ın ya da Türk yönetmenlerin, oyuncuların, filmlerin yanında.

Semih Kaplanoğlu Milliyet gazetesi söyleşisinde:
"Kültür Bakanlığı prodüksiyonda yoktu. Sadece Berlin' e seçilince çok az bir maddi destek sağladılar. Onunla da broşürleri ve afişleri yaptık. Bu konuda şikayetçiyim. Çünkü Türkiye’nin bu yıl Berlin’de hiçbir festivalde olmadığı kadar fazla filmi var ki hepsi çok iyi filmler. Bir festivalin üç bölümünde de Türk filmi olması çok ender rastlanan bir durum. Bu, sinemamızın ne kadar yukarıda olduğunu kanıtlıyor. Ama buna karşılık burada yapılan tanıtım, açılan stant, standın bastırdığı malzemeler, onların tanıtımı, dolaşıma sokulması, halkla ilişkiler desteği, basın desteği yeterli değil. Burada hiçbir şey yok. Bu, yüz karası bir şey. Bunların çok iyi planlanması lazım. İlla devletten demiyorum ama belki özerk anlamda, sinemamız bu tür festivallerde çok daha iyi temsil edilmeli. Berlin’de dört tane Türk filmi var. Ama Türkiye burada yok." demiş.

Side-Manavgat Turizmciler Derneği daha yeni bundan bir kaç sene önce Almanya- Berlin'de şehir içi otobüslerine Türkiye'yi tanıtır reklam afişlerini bastırtmıştı. Amaç Türkiye'den yavaş yavaş elini ayağını çeken ve yerlerini Rus turistlere bırakan Almanları geri çekmekti. Başarılı olduğu söylenemez. Bana kalırsa bu tarz işlerle uğraşan dernekler bu festivallere destek olsalar hem çok daha farklı kriterlerde insanları ülkeye çekerler hem de kültürel anlamda yönetmenlerimize ve filmlerimize destek vermiş olurlar. (Denize düşen yılana sarılır modu ) Aynı şekilde Turizm tanıtımlarına dünyanın parasını döken Bakanlık fikrimce, herşey bir yana da buralara harcanacak paraları sinemaya ve kültüre hibe edilecek maddiyat gözüyle değil de Türkiye'nin tanıtımının yapılacağı , Almanya'nın yanında bir çok ülkeye aynı anda yapılacak bir tanıtım olarak ele alsın. Hiç olmazsa Bakanlık kültür yönünden yakalayamadığı festivalleri, turizm yönünden yakalar da sinemacılar da göremedikleri desteği bir şekilde almış olurlar....

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Toggle Footer
Top