30 Haziran 2009 Salı
0 yorum

Free Hugs (Sarıl Bana)


Sydney Havaalanında Juan Mann tarafından ilk defa temelleri atılan bu aktivist düşünce günümüzde dünyanın bir çok şehrinde yer alan gönüllüleriyle birlikte olşturulmuş ve devam eden büyük bir kampanyadır.

Juan Mann hikayesinin ,havaalanına indiğinde evim dediği şehrinde hiç kimsenin onu karşılamaması ve ona sarılmaması sonucu yaşamış olduğu buruklukla bu kampanyaya başladığını söylüyor. İşte o anda karar veriyor ve bu oluşumu oluşturuyor. "Free Hugs". "Sarıl Bana" olarak Türkçeye geçen bu kampanyada amaçlanan sadece kucaklanmaya, kısa süreli bir sıcaklığa ihtiyaç duyan kişiye kollarını uzatmaktır.Durum bundan ibarettir.Juan Mann ilk başlarda kampanyasına istediği desteği çekemese de sonunda arkasında binlerce kişiyi sürüklemeyi başarmıştır..

Çok mu gereklidir? ya da Önemli midir? Bu sorular akla gelebilir. Hayır çok gerekli değildir zannımca.Fakat önemlidir. Hayatı dostlarıyla ,sevgilisyle ya da ailesiyle mutlu mesut yaşayan bir kişi bile gün gelip tanımadığı bir kişiye sarılmak isteyebilir. Bunda anormal karşılanacak bir şey yoktur fakat bunu da ancak kendisiyle barışık insanların yaşadığı topluluklarda mümkün kılmak daha kolaydır. Her yerde her insanla yapılabilmesi kolay birşey değildir .Yani bir bakarsınız ki o "Free Hugs" yazısıyla sabahtan akşama kadar bomboş kollarla saatlerce dolaşmışsınız.Bu yüzden belkide bu tarz kampanyalar Avrupadaki şehirlerde daha kolay hayata geçiriliyor.Hani düşünüyorum da ülkemizde ne kadar destek görür. İnsanlar bundan ne kadar faydalanır.Sanırım İstanbul da yapılmış .Ama sonucu nedir bilemiyorum. Gün geçtikçe birbirlerinden iyice uzaklaşmaya başlayan toplum insanının tanımadığı bir erkeğe ya da kadına sarılması ne kadar mümkündür.Senelerce aman tanımadığın insanlarla konuşma, şeker verirlerse sakın alma diye büyütülen bir nesilin gün gelip bir yabacıya sarılması elbette kolay değildir. Ama bunun yanında ne kadar, "toplum değerlerini kaybediyor ,nerede adetlerimiz, sıcaklığımız samimiyetmiz" nidalarını atanların aksine hala bir tarafı çocuk kalmış ,annesinin tanımadığın kimseden şeker alma sözünü tutmayan yaramazlardan oluşan bir kesimde yok değil. Bu yüzden ne olursa olsun bu kampanya bizim topraklarımızda yapılsa bile bir alıcısı çıkar. Çıkması da ayrıca hayırlı olur. Muhakkak şehrin bir yerlerinde yalnızlık çeken , bir kucaklaşmayı, samimi bir sıcaklığı 10 sn bile olsa hissetmeye muhtaç insanlar olabilir.



0 yorum:

Yorum Gönder

 
Toggle Footer
Top