1 Ocak 2009 Perşembe
0 yorum

Bu ironik şakaya son vermeli..

İsmail Hamdan daha 10 yaşındaydı. Şimdi ise Filistinli abilerine göre o bir 'şehit'. İsrail saldırıları sonucu ölen 400'e yakın kişi arasında o da toprağa veriliyor. Bu bir şaka mı? Gazze'den John Berger'e göre bu ironik şakaya bir son vermeli:

İsrail ve Filistin halkları arasında süren 60 yıllık çatışmanın son -ve belki de sondan bir önceki- faslına şahit oluyoruz. Bu trajik çatışmanın karmaşıklığından ötürü taraflardan birini ya da diğerini savunan milyonlarca şey söylendi.

Bugün, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar ışığında, bu çatışmanın arkasındaki her daim örtülü duran esas muhasebe apaçık bir şekilde ortaya döküldü. Bir İsrailli kurbanın ölümü, yüz Filistinlinin öldürülmesini haklı çıkarabilir. Bir İsraillinin hayatı, yüz Filistinlinin hayatına bedeldir.

20. yy Avrupa tarihinin en uzun süreli işgaline eşlik eden ve onu meşrulaştıran bu iddia, dibine kadar ırkçıdır. Bunu Yahudilerin kabullenmesini, dünyanın onaylamasını ve Filistinlilerin buna boyun eğmesini beklemek tarihin gördüğü en ironik şakalardan biri. Ortada gülünecek bir şey yok. Ancak biz, bu iddiayı çok daha yüksek sesle yalanlamalıyız.

Öyle de yapalım.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Toggle Footer
Top